• Aziz Mahmut Hüdayi Mh. Halk Cad. No:4 Kat:4 D:5 Üsküdar/İSTANBUL
  • 0 (216) 342 98 00

3194 sayılı Kanun – İmar Uygulamaları

3194 sayılı Kanun – İmar Uygulamaları

3194 sayılı Kanun – İmar Uygulamaları

3194 sayılı İmar Kanunu; yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir. Planlar; Bölge Planları ve İmar Planları olarak sınıflandırılmıştır.

İmar Planı türleri: Çevre düzeni planı, Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı olarak tanımlanabilir.

3194 sayılı Kanunu 15. Maddesi ifraz ve tevhit işlemlerini tanımlamıştır. Bu maddeye göre “Özel Mülkiyete konu taşınmazların; yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan kısımlarının ifraz veya tevhid edilmesinden sonra yapılaşmasına izin verileceğini belirtmektedir. ”

3194 sayılı Kanunu 16. Maddesi Tescil ve şüyuun izalesi işlemlerini tanımlamıştır. Bu maddeye göre “Belediye ve mücavir alan hudutları içindeki gayrimenkullerin re’sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanır. Bu Kanun hükümlerine göre şüyulandırılan gayrimenkullerin sahipleri ilgili idarenin tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde aralarında anlaşamadıkları veya şüyuun izalesi için, mahkemeye müracaat edilmediği takdirde ilgili idare hissedarmış gibi, şüyuun izalesi davası açabilir.”

3194 sayılı Kanunu 17. Maddesi Kamulaştırmadan arta kalan kısımların tabi tutulacağı işlemleri tanımlamıştır. Bu maddeye göre “Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imar planlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikameti değiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşu gayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse, şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder.”

3194 sayılı Kanunu 18. Maddesi Arazi ve Arsa Düzenlemesi işlemlerini tanımlamıştır. Bu maddeye göre “İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahipleri-ne dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.” denilmektedir.

 

Şirketimiz, yukarıda kısaca tanımlanan 3194 sayılı İmar Kanunu üst ölçekteki planların hazırlanması ve değerlendirilmesi ve yukarıda tanımlanan 3194 sayılı İmar Kanunu uygulamalarını Harita Mühendisliği özelinde, 15., 16., 17. ve 18. Madde Uygulamaları iş ve işlemlerini yılların tecrübesiyle yerine getirilmesi hususunda hizmet vermektedir.

Taleplerinizi dinleme ve çözüm seçenekleri sunmada
size yardımcı olabiliriz.